Η Πέττεια του Πλάτωνα και του Αχιλλέα
$40,00
«Ο πόλεμος είναι πατέρας και βασιλεύς όλων» – Ηράκλητος, Β 53
Ένα από τα παιχνίδια που οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν για να οξύνουν τον νου παιδιών και ενηλίκων, ήταν η πέττεια (ή αλλιώς «πεττεία» ή «πεσσεία», λατινικά: lantruculi). Όντας η αρχαιότερη μορφή ελληνικού επιτραπεζίου της ιστορίας, δίκαια θωρείται από πολλούς ο πρόγονος του σκακιού. Ανεξαρτήτως αν αποδεχθούμε έναν τέτοιο ισχυρισμό ή όχι, σίγουρα πρόκειται για ένα αρχαιοελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που η προέλευσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Πλήθος αναφορών στην «πέττεια» υπάρχουν σε αρχαίες πηγές, όπως στην Οδύσσεια του Ομήρου. Μάλιστα, ο θρυλικός καθηγητής αρχαιολογίας, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, τη θεωρεί ως ένα από τα τρία κυριότερα ομηρικά παιχνίδια.
Ως πνευματικό παιχνίδι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, γιατί ασκούσε την οξύνεια των παικτών, ενώ τη γνώση που προσέφερε ο Πλάτων τη θεωρούσε ισάξια της αριθμιτικής και της γεωμετρίας. Επιπλέον, εκτός από παιχνίδι στρατηγικής ήταν και παιχνίδι μαντικής, όπως αναφέρει η περιγραφή του Αχιλλέα και του Αία (σώζεται σχετικός αρχαιοελληνικός μελανόμορφος αμφορέας του 450 π.Χ.), που παίζοντας «πέττεια» προσπαθούσαν να μαντέψουν την έκβαση του Τρωϊκού Πολέμου.
Τέτοια ήταν η δυναμική του στρατηγικού αυτού αρχαιοελληνικού επιτραπεζίου που δεν άργησε να παθιάσει και τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι το εμπλούτισαν με ένα επιπλέον πεσσό, τον ηγέτη, και το ονόμασαν lactus latruncularum ή απλώς lantruculi.
βραβευμένα παιχνίδια όξυνσης του νου
από την αρχαία Ελλάδα σε όλο τον κόσμο
Ιστορική Ακρίβεια & Ποιότητα Κατασκευής
Ανεξαρτήτως αν ήσουν απόγονος ευπατρίδη (πλούσιου και μορφωμένου) ή γεωμόρου (αγρότη), ο αρχαίος Έλληνας είχε την ευκαιρία να ξεχωρίσει για την ικανότητα να “κερδίζει” μάχες (βίαιες ή αναίμακτες) και να ηγείται. Και σε αυτή του την προσπάθεια, η στρατηγική σκέψη αποτελούσε το πλέον πολύτιμο αγαθό.
Ως εκ τούτου, στην Αρχαία Ελλάδα αναπτύχθηκαν πλήθος εκπαιδευτικών παιχνιδιών, μέσω των οποίων οι νέοι όξυναν τον νου και αποκτούσαν κριτική σκέψη. Δεν είναι τυχαίο που ο Λυσίμαχος, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επινόησε ένα παιχνίδι για να εξασκείται ο τελευταίος. Στο παιχνίδι αυτό τον καλούσε να υποδυθεί τον Αχιλλέα, ο οποίος σταδιακά απέκτησε αρχετυπική μορφή (ως ο «ευγενής πολεμιστής») στο νεανικό μυαλό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλοι γνωρίζουμε τη μετέπειτα εξέλιξη του Μακεδόνα βασιλιά.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Brouwers, Josho (2020). Ancient Greek heroes at play, Ancient World Magazine.
Kowalski, Wladyslaw. (2004). Board Games of the Ancient World. P Art and Culture. Autumn. 2-25.
Kurke, L. (1999). Ancient Greek Board Games and How to Play Them. Classical Philology, 94(3), 247-267.
Metcalfe, Tom (2018). 16 of the Most Interesting Ancient Board and Dice Games, Live Science.
Schädler, Ulrich. (2009). Pente grammai -- the ancient Greek board game Five Lines.
Woods, Stewart (2012). Eurogames: The Design, Culture, and Play of Modern European Board Games. p. 17. ISBN 9780786490653.
Λάζος, Χρήστος Δ. (2002). Παίζοντας στο χρόνο: αρχαιοελληνικά και βυζαντινά παιχνίδια 1700 π.Χ.-1500 μ.Χ., Εκδόσεις Αίολος.
Πλάτωνας. Πολιτεία, συγγραφή γύρω στο 375 π.Χ.
τα παιχνίδια όξυνσης του νου με μία ματιά
Ιστορική πιστότητα
Οδηγίες χρήσης
Περιλαμβάνει
100% θετικές κριτικές
Προσοχή στη λεπτομέρεια
Αποστολή παγκοσμίως
Ready to own a piece of ancient wisdom?
Η Πέττεια του Πλάτωνα και του Αχιλλέα
$40,00